Вітаю Вас, Гість
Головна » 2011 » Січень » 18 » Хочу схуднути
19:37
Хочу схуднути

Хочу схуднути

nullОдним із важливих критеріїв, за яким судять про красу жінки, є її фігура. А фігуру найчасті­ше псує зайва вага. Фахівці встановили, що нормальна вага тіла в кілограмах повинна до­рівнювати зросту в сантиметрах мінус 100. Допускається відхилення до 5 відсотків у той або інший бік, а з віком додається ще 2-3 кг. Однак кожні півкілограма понад цю міру вже становлять небезпеку для вашого організму.


Серед фахівців в області раціонального харчування поширена також думка, що нормальною можна вважати таку вагу, при якій людина добре почувається як фізич­но, так і психічно. Тобто, інак­ше кажучи, вага - поняття індивідуальне.

Ідеальну фігуру та ідеальну вагу ви повинні визначи­ти для себе самі, керуючись здоровим глуздом і естетич­ним ідеалом. У будь-якому разі, головне - не виходити за рамки визначеної для себе норми.

Для цього ви не повинні позбавляти себе смачної та різноманітної їжі, а лише встановіть доцільний режим харчування, що відповідає вашому способу життя.

У принципі, можна їсти все, що приносить приємність, але в обме­женій кількості. Щоб не ве­сти щодня нудний і стомлю­ючий підрахунок калорій, переводячи на них снідан­ки, обіди і вечері, важливо засвоїти основні принципи і вимоги - у харчовому раці­оні повинні переважати продукти, що дають почуття ситості, але містять мало ка­лорій і при цьому вдосталь постачають організм вітамі­нами і мінеральними соля­ми, - переважно овочі.

Якщо є можливість вибо­ру," вживайте в їжу замість жирного сиру - знежирений сирок, замість смальцю - мас­линову олію, замість свиня­чої ковбаси - яловичу.

Не нехтуйте овочевим пюре, приготовленим на зне­жиреному молоці, а також тушкованими в 1 ст. ложці жиру овочами. Віддавайте перевагу приправам, що не збуджують апетиту. Не захоп­люйтеся сіллю, що затримує рідину в тканинах. Чорному хлібу надавайте перевагу перед білим.

їжу приймайте чотири або п’ять разів на день, але по­троху (не забувайте, що й при травленні витрачаються калорії) - краще 5 разів на день легко перекусити, ніж З рази добряче поїсти. Сніданок має бути ситним, обід - помірним, а вечеря -легкою.

Краще, якщо, виходячи з-за столу, ви відчуватиме­те бажання ще поїсти, ніж почуття повного насичення. Останній прийом їжі пови­нен бути не пізніше 20-ї го­дини, і вже в будь-якому разі не менше, ніж за 2 год. до сну.

Для повноцінного функціонування нашого організму разом з іншими мікроелементами нам необхідно залізо. Адже цей мікроелемент бере участь у процесах кровотворення, у створенні гемоглобіну, без якого тканини мозку і залози внутрішньої секреції (як і решта органів) не зможуть бути забезпечені киснем. Та заліза нам завжди бракує! І це дивно, адже за­лізо міститься в усіх про­дуктах, що ми споживаємо. Крім того, воно майже не видаляється з організму. Його добова втрата із сечею становить лише 0,02-0,8 мг. Отож, чому ми відчуваємо брак заліза? Зазвичай лю­дина втрачає кров, а з нею і залізо, під час хірургічних втручань і при будь-яких інших кровотечах (носових, виразкових, ниркових, при пораненні). Жінки частіше від чоловіків страждають че­рез брак заліза: під час мен­струації, при вагітності, у період годування грудьми.

У результаті дефіциту за­ліза виникають захворюван­ня крові, загальне погіршен­ня самопочуття, блідість шкіри, мала фізична ак­тивність, а у підсумку - по­рушення клітинного дихан­ня. Іноді втрата заліза відбувається через швидке схуднення, коли з дієти виключають продукти, багаті на залізо.

Усі життєво важливі про­цеси, що впливають на наше здоров'я, залежать від чер­воних кров'яних тілець, які утворюються в кістковому мозку, звідти надходять у кров і циркулюють у ній протягом 6 тижнів, а потім розпадаються на складові частини в селезінці і печінці, віддаючи цим органам своє залізо. Те, що залишилося від червоних кров'яних тілець після «віддачі» залі­за, видаляється з іншими «відходами» обміну речовин з організму. Отож їжа має допомагати організму, по­повнюючи втрати заліза.

Скільки ж заліза необхі­дно нашому організму? Всім людям - від дітей до літніх - необхідно щодня 15 мг цього мікроелемента. Люди старшого віку часто погано засвоюють залізо. Отож їм необхідно з продуктами, багатими на залізо, приймати вітамін С. Якщо в організмі вагітної жінки за­ліза недостатньо, може на­родитися дитина з вадами.

Від недокрів'я стражда­ють 20 відсотків населення Землі. Багато заліза містить сливовий сік, курага, родзин­ки, горіхи, гарбузове і соняш­никове насіння, кам'яна сіль. У 30 г пророслої пшениці міститься 3 мг заліза. Чорний хліб, висівки, хліб грубого помелу - також багаті на залі­зо. Але з хлібних продуктів і овочів засвоюється близько 5 відсотків заліза, з продуктів тваринного походження (язик, печінка, риба, ялови­чина) -15-20 відсотків. Од­нак залізо, отримане з рос­линних продуктів, є органіч­ним, і його засвоєння зростає втричі, коли ми їмо їх разом із продуктами тваринного по­ходження. Цибуля підвищує засвоєння заліза, адже це справжня комора вітамінів, особливо вітаміну С. Дуже багато заліза в печінці та язи­ку, свинині, у квасолі, гороху, у пророслій пшениці. Зелені овочі, редиска, гірчиця, мор­ква, крес-салат, листя куль­баби, кропива, щавель, зеле­ний горошок, томати (але лише сирі), капуста, часник, сочевиця, салат, хрін, огірки, яблука, груша, суниця, виш­ня, будь-які сухофрукти, ма­лина, полуниця, персики, сли­ва, смородина - всі ці овочі і фрукти містять залізо.

Категорія: Ефективні дієти, дієти для схуднення | Переглядів: 1627 | Додав: Dar4ik | Теги: Дієта, Для жінок | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: