Вітаю Вас, Гість
Головна » Фітотерапія
БАД: міф чи Шанс на виживання?

"Кожному з нас необхідно 90 харчових добавок: 60 мінералів, 16 вітамінів, 14 основних амінокислот - інакше розвинуться захворювання, викликані їх дефіцитом", - так вважає доктор Уоллок (США). І з його думкою згоден кожен фахівець з харчування та медицині. Біологічно активні добавки (БАД) - найпростіший і надійніший спосіб зробити їжу повноцінної, а здоров'я міцним. Але часто наші незнання та забобони позбавляють нас цієї переваги.

Авторитетна думка
"Застосування БАД - це найбільш швидкий і ефективний шлях вирішення проблеми здоров'я людей. Біологічно активні добавки потрібні всім нам як шанс на виживання. Вони допомагають не лише зберегти, а й відновити здоров'я". (Академік РАМН, доктор медичних наук, професор В. А. Тутельян).

Історичні "перевертні"

Спробуйте вгадати, що це: "Декоративний квітка; ліки від усіх хвороб, отрута буде нищити комах; засіб для виведення плям; універсальне добриво; харчова сировина, з якого можна приготувати хліб, крохмаль, пудру, масло, вино, кава, дріжджі, шоколад і т.д., і т.п. ". Все просто! Мова йде про самий звичайний картоплі. Такою своєрідною рекламою російські журналісти кінця 18 століття розвінчували міфи про шкоду цього овоча.

Іншим страшно отруйною овочем до кінця 18 століття вважався ... помідор! Їм навіть намагалися отруїти першого американського президента - Джорджа Вашингтона. Сталося це ... Читати далі »

Просмотров: 1662 | Комментарии (0)

Очистити повітря в приміщенні

nullВпродовж усього життя нас оточують різні запахи. Деякі нам подобаються, деякі дратують, а інші - спричиняють спогади.


Запахи - це не лише джерело ностальгічних спо­гадів, а й ліки. Наприклад, виявлено, що запах мочених яблук знижує кров'яний тиск. А запах лаванди може використовуватися як антидепресант. Якщо ви хочете створити навколо себе сприятливу атмосферу чи до­могтися сприятливих змін у поведінці, можете сміливо користуватися тими чи іншими запахами. Головне знати, як вони діють.

Апельсин допомагає зігрітися і створює відчуття розкутості.

Базилік бадьорить і допомагає позбутися мігрені.

Вербена і герань знімають напругу і є антидепре­сантами.

Якщо у вас проблеми на роботі чи неприємності в особистому житті - оточіть себе квітами жасмину, вони пом'якшують емоційні переживання.

У справах любовних іланг-іланг (кананга запаш­на) можна використовувати як віагру. Вона діє як сек­суально збудливий засіб. Крім того, допомагає позбу­тися перенапруги.

Кедр розсіює страх.

Запах ладану дуже корисний для медитації. Лимон піднімає настрій, протиді ... Читати далі »
Просмотров: 1110 | Комментарии (0)

Бузина. Лікування бузиною

nullЦей невибагливий кущ корисний увесь - і листя, і квітки, і плоди, і кора. Наспи квіток - чудовий потогінний засіб при різних застудних захворюваннях і грипі; плоди - дуже добре діють на шлунково-кишко­вий тракт, як легке послаблююче, а листя - вірний засіб для хво­рих на нирки. Багато госпо­динь знають, що якщо пе­рекласти листям бузини вовняні речі, їм не страшна, міль. Словом, кущик цей стільки містить вітамінів, аміно­кислот, дубильних й слизуватих речовин, що цілком заслужено вважається імунностимулятором, тобто засобом, що підвищує опірність ор­ганізму при різних захворюваннях Особливо корисна бузина жінкам оскільки допомагає відновити баланс в організмі, а значить, зберегти красу й здоров'я. Щороку я варю повидло з ягід бузини звичайним способом, тіль­ки цукру намагаюся використовувати якнайменше й зберігаю повидло в холодильнику. Двох літрових банок мені вистачає до весни. Протягом зими я приймаю це повидло


Як ліки, по столовій ложці тричі на день після їди. Воно дію цілюще на травний тракт, зміцнює весь організм. Завдяки цьому нехитрому засо­бу от уже кілька років я п ... Читати далі »
Просмотров: 3158 | Комментарии (0)

Лікування кропом

null

Ця ароматна й усіма улюблена травичка смачна не лише в салаті. З давніх давен кріп використовується і як спеція, і як лікарська рослина. Він наділений се­чогінною, проносною, гіпотензивною, проти-судомною і зас­покійливою дією. На початкових стадіях гіпертонії, атероскле­розі судин головного мозку, що супровод­жуються головними болями, хронічною коронарною недос­татністю, потрібно 2 ст. л. подрібне­ного насіння кропу засипати в тер­мос, залити 0,5 л окропу, настояти приблизно годину, процідити й приймати по 1/2 склянки за півгоди­ни до їди 3-4 рази на день. При підвищеному внутріочному тиску 1 чайн. л. подрібненого насіння кропу залийте склянкою окропу, доведіть до кипіння, настоюйте протягом 1 год., процідіть. Приймайте по 1/4 скл. 3-4 рази на день до їди. Курс лікування - 3 тижні, перерва -10 днів. Після перерви процедуру повторіть. Для зменшення спазмів органів черевної порожнини та поліпшення травлен­ня: 2 стол. л. подрібне­ного насіння залийте 2 скл. окропу, настоюйте 2 год., процідіть. Прий­майте по 1/2 склянки за півгодини до їди 3-4 рази на день.

... Читати далі »
Просмотров: 1677 | Комментарии (0)

Календула - перша серед усіх рослин

nullЗ латинської слово "календа" перекладається як "початок усього, що відбувається у світі". Так називається перший день кожного місяця в календарі древніх римлян. Цей же корінь слова - у назві квітки, яку назвали першою серед усіх рослин на Землі.

Календула має чудову здатність добре впливати на шкіру Отож ек­стракт з квіток календули додають до косметичних мазів, відновлюючих кремів, використовують для ліку­вальних ванн. Люди, які піклують­ся про свою красу, використовують календулу, бо ця рослина чудово прохо­дить навіть для найчутливішої шкіри.

Календула чудово допомагає і підліткам, які мають проблемну шкіру. Коли на обличчі з'являються вугри, візьміть 1 столову ложку настоянки календули, залийте склянкою теплої води, додайте трошки пшеничного борошна розмішайте до утворення однорідної маси. Накладіть її товстим шаром на обличчя, тримає­те 30 хвилин, а потім змийте.

Мазь з календули швидко загоює рани, лікує дерматити, варикоз, має бактерицидну дію. Крім того, поліпшує циркуляцію крові в шкірі, робить її еластичнішою. Візьміть 20 г квіток, залийте 1/2 склянки 70% ... Читати далі »
Просмотров: 1410 | Комментарии (0)

Золотий вус

nullОстаннім часом багато говорять про корисність росли­ни, яку в народі називають золо­тим вусом, або дихоризандрою.


Золотий вус, домашній женьшень, далекосхідний вус, кукурудзка. живе волосся, або венерине волосся - це все назви однієї рослини, наукова назва якої Callisia grarans (калісія). Вона належить до тієї ж родини, що й дихоризандра, але це - зовсім різні росли­ни! І плутати їх - помилка.

Учені-медики довели високу ефек­тивність використання препаратів для лікування ран, опіків, хронічних вира­зок, обморожень. Проте вчені зас­терігають, що навіть під час зовнішнь­ого використання рослини необхідна попередня консультація з лікарем, а у разі внутрішнього вживання ймовірне ушкодження голосових зв'язок, унаслідок чого голос сідає, і віднов­люється після цього з великими труд­нощами.

Нині рослину поки що не внесено до списку дозволених для офіційного ви­користання в нашій країні, тому вико­ристовується лише в народній меди­цині. Сировиною Для приготування ліків є бокові пагони, листя та сік, отри­маний з цих частин рослини.

Способи використання золотого ву­са такі: спиртова настойка, на ... Читати далі »
Просмотров: 3926 | Комментарии (0)

Зміцнювати нерви

nullНаші прабабусі обожнювали квіти герані не стільки за її красу, скільки за їхню здатність "зміцнювати нерви".

Справді, багато квітів мають цілющі властивості. Тому, вибираючи квітку, ви повинні подумати, куди її поставити. Кімната, у якій сплять, вимагає особливо ретельного вибору квітів. Рослин у ній повинно бути небагато, а запахи - легкими, майже невідчут­ними. Стародавні знахарі рекомендують для спалень пеларгонію із сімейства геранієвих, "бабусину квітку": її красиві різьблені чистки поширюють особливий характерний аромат. Вважається, до ця квітка заспокоює нервову систему, робить сон глибоким. Утім, поінформовані люди стверджують, що поліпшують сон часник і цибуля, вирощувані у горщечках, до того ж, вони дезінфікують повітря у спальні.

А чим прикрасити кухню? У кухні легко приживеться невибагливий любитель тіні - домашній плющ. З невеликого горщечка він буде простягати своє віття по стінах, навіть якщо посаджений далеко від вікна. Води багато не вимагає, невибагливий і цілком ... Читати далі »
Просмотров: 1207 | Комментарии (0)

Ехінацея лікування 

nullЕхінацея пурпурна - багаторічна рослина, яка утворює спочатку розетку листя, а потім кілька прямостоячих гіллястих стебел заввишки 60-120 см. Прикореневе листя широке овальне, на стеблині - ланцетне, опушене. Суцвіття - ве­ликі кошики. Чашолистики три- чотирирядні. Язичкові квіти пурпурно-рожеві, трубчасті - чер­вонясто-коричневі. Цвіте в липнів - серпні. Квітколоже напівкулясте, яке подовжується перед плодоносінням.

Вирощування. Ехінацея зимостійка, світло і вологолюбива. Розмножується розподілом, кореневищ і насінням.

Заготівля. Лікарською си­ровиною служать у ... Читати далі »

Просмотров: 1627 | Комментарии (0)

Лікування хвоєю

nullХвоя - джерело вели­кої кількості біологічно активних речовин: у ній містять-бактеріостатичні й антигельмінтні речовини, хлорофіл, заміни, фітогормони й фітонциди.

У ялинових голках багато ка­лину та вітаміну С, причому рівень останнього взимку тільки

збільшується. Свіжа хвоя ялини чи сосни містить 350-360 кг вітаміну Е, вітаміни К, Р, В2, ВЗ, а також кобальт, залізо, марганець та інші мінеральні речовини.
Ажгон. Лікування ажгоном

nullПри ластовинні поро­шок плодів ажгону з медом при г зовнішньому застосуванні видаляє синці, ластовиння.

При глистах і кашлі спиртова настоянка плодів ажгону (1:10) зас­тосовується як антисептичний, глистогінний, протикашльовий засіб (по 20-30 капель до їди 3 рази на день).

При поперекових болях ажгон з медом застосовують У вигляді компресів.

Плоди ажгону допомагають від скупчення гною в грудях і за­непокоєнні серця, зігрівають шлунок і печінку, знімають ну ... Читати далі »
Просмотров: 1008 | Комментарии (0)