Вітаю Вас, Гість
Головна » 2011 » Січень » 8 » Корисно їсти баклажани
15:34
Корисно їсти баклажани
Корисно їсти баклажани

Синенькі - так любовно називають ці овочі у південних областях України, де страви з баклажанів надзвичайно популярні. Полюбилися ці овочі й нам. А чи знаєте ви, що баклажан - близький родич картоплі і помідора? Родом він із Індії, буває різної форми: як яйце, груша, куля, змія.

У Давній Греції та Римі до баклажанів ставилися з пересторогою, вважаючи, що часте їх вживання призводить до психічних розладів. І лише коли відкрили Америку, європейці пересвідчилися, що індіанці з успіхом вирощують і їдять цей овоч.
На сьогодні досить добре вивчено хімічний склад баклажанів, тому можна говорити про те, чим вони корисні для організму людини і що в них є лікувального.

У баклажанах міститься група вітамінів В (В2, В6), РР, аскорбінова кислота, калій, кальцій, фосфор, залізо, магній, натрій, є незначна кількість міді, цинку, марганцю, алюмінію, кобальту. Завдяки солям заліза, міді, марганцю, кобальту, баклажани стимулюють кровотворення. Добре діють на кровотворну функцію селезінки, кістковий мозок
підвищують гемоглобін, лікують анемію, сприяють утворенню еритроцитів.


Увага!
  • Найсмачніші, найкорисніші та лікувальні баклажани з чорною, як ніч, шкіркою; вони подовгасті, вузькі, блискучі, у них мало насіння.
  • Перезрілі і тверді баклажани не рекомендується вживати в їжу. У таких овочах міститься багато шкідливого соланину.
  • Знайте, корисні лише печені, а не смажені баклажани.


Співвідношення солей калію і натрію - у пропорції 5:1, наявність пектинової, тартанової кислот сприяє виведенню холестерину, лікуванню атеросклерозу. Нормалізується діяльність печінки, особливо при жировій дистрофії.

Баклажани мають м'який, але виразний сечогінний ефект. За кількістю кальцію вони переважають цибулю, моркву, огірки, перець, диню, гарбуза, салат. Дієтологи стверджують, що завдяки наявності фенольних сполук, баклажани успішно лікують дрібні та середні судини, стимулюють роботу кишківника. їх просто необхідно їсти товстунам і "пампушкам", адже синенькі - низькокалорійний продукт, який дає стабільне відчуття ситості. Рекомендують їх вживати і хворим на цукрицю.

Для лікування подагри радять не тільки вико­ристати сповна сезон свіжих баклажанів, а й насушити їх на зиму та весну. Для цього треба зняти верхню темну шкірку, розрізати поздовж на тонкі пластинки, нанизати на нитку, й підвішати на декілька го­дин над палаючими комфорками, щоб баклажани прив'ялились. Потім вони самі досушаться за 10-12 днів. Зберігати у паперових і полотняних мішечках. Перед вживанням розмочувати, як гриби, можна ви­користовувати у перші та другі страви.

Категорія: Користь фруктів і овочів | Переглядів: 1425 | Додав: Dar4ik | Теги: користь баклажана | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: