Вітаю Вас, Гість
Головна » 2011 » Січень » 24 » Опеклися? Перша медична допомога при опіках
18:48
Опеклися? Перша медична допомога при опіках
Перша допомога при опіку 

nullОпіки можуть бути викликані сухим жаром (вогонь), вологим жаром (пар або гарячі рідини), електрикою, а також їдкими хімічними речовинами. Надаючи допомогу при опіку, необхідно перш за все усунути його причину (наприклад, погасити полум'я). Уражене місце слід якомога швидше охолодити, помістивши в холодну воду або під струмінь холодної води з крану. У будь-якому випадку НІКОЛИ не наносьте на опіки ніяких мазей або кремів і не розкривайте пухирі, які можуть утворитися на шкірі. Після надання першої допомоги звертайтесь за невідкладною медичною допомогою в наступних випадках: якщо опік займає велику площу, якщо шкіра значно пошкоджена або обвуглена, якщо утворилося багато бульбашок, а також якщо потерпілий відчуває сильний біль. Навіть невеликі опіки на обличчі і руках можуть викликати утворення рубців, тому бажано без зволікань звернутися до лікарської допомоги. 

Невеликі опіки 

Опіки, навіть супроводжуються значним почервонінням і утворенням пухирів, можна безпечно лікувати в домашніх умовах, якщо пошкоджений лише поверхневий шар шкіри на невеликій площі. До опіків такого типу зазвичай ставляться сонячні. Поверхневі опіки дуже болючі, тому перша допомога повинна бути спрямована переважно на охолодження обпаленої поверхні, щоб зменшити біль. Якщо це можливо, тримайте обпечену ділянку в холодній воді або під струменем холодної води з крану не менше 10 хвилин або до тих пір, поки біль не припиниться. Якщо на обпаленій поверхні утворилися міхури, не відкривайте їх. Якщо бульбашки на шкірі з'явилися в такому місці, де можуть бути пошкоджені одягом, прикрийте їх м'якою матер'яною прокладкою. Не накладайте на опіки ніяких кремів, жиру або мазей. Виняток становлять легкі сонячні опіки, які можна обробити напівспиртовим розчином. 

Перша допомога при опіках 

Видаліть одяг, просочений гарячим жиром, окропом або хімічною речовиною, з обпаленої поверхні, за винятком тих місць, де вона щільно прилипла до шкіри. Суху обвуглену тканину слід залишити. 
Помістіть обпечене місце в холодну, краще проточну, воду як мінімум на 10 хвилин. Якщо уражена поверхня велика, накрийте її чистим рушником або простирадлом, змоченим у холодній воді. 
Після того як ви охолодили місце опіку, накладіть на нього чисту суху марлю або тканину. Не користуйтеся для цієї мети ватою або пухнастими тканинами. Якщо ви відвозили постраждалих до лікарні, не закривайте обпечену поверхню - будь-яку пов'язку в лікарні все одно знімуть. 

Тримайте обпалену кінцівку в піднятому положенні. Якщо потерпілий у свідомості, дайте йому кілька ковтків холодної води в очікуванні медичної допомоги.

ЯКЩО НА ШКІРУ ПОТРАПИЛА лугу або КИСЛОТА, не менше 10-15 хвилин видаляйте їх під струменем холодної води, а потім у разі опіку лугом накладіть на опікову поверхню марлю, змочену столовим оцтом, наполовину розведеним водою, а при опіку кислотою-пов'язку з розчином харчової соди (чайна ложка на склянку води). 
Асфальт, смоли змивають зі шкіри тампоном, змоченим в гасі або бензині.

Категорія: Догляд за шкірою - нвродні рецепти, засоби | Переглядів: 3620 | Додав: Dar4ik | Теги: Опіки | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: