Вітаю Вас, Гість
Головна » 2011 » Лютий » 1 » Чому болять зуби?
21:19
Чому болять зуби?

Болять зуби

Будь-який біль - це захисна реакція організму. Зубний біль - також є сигналом того, що в тканинах зуба не все гаразд. Якщо процес не зупинити, це може спричинити серйозні ускладнення не лише зуба та порожнини рота, а й усього організму.


nullЯкщо заболів зуб, не допоможуть ні зна­харі, ні травники, ні екстрасенси. Можливо, за допомогою народних засобів можна на якийсь час позбутися болю, але вилікувати зуб і запобігти ускладнення зможе лише сто­матолог.

Від чого болять зуби? Причин безліч, але найпоширеніша - карієс. Каріозний процес призводить до руйнування емалі зуба, що захищає його від зовнішніх подразників. Спочатку зуб починає боліти від солодкого: шоколад або варення, потрапляючи у «дірку», викликають біль. Потім зуб реагу­ватиме на гаряче і холодне. Чим далі зай­шов процес, тим сильніше і довше болить зуб. Настає момент, коли зуб болить постій­но, особливо біль підсилюється вночі, і здається, що болить і пульсує все: верхня і нижня щелепи, скроня, вухо, око. Знеболю­ючі препарати вже майже не допомагають.

Це означає, що хвороба поширилася до пульпи зуба. Біль став тривалішим та силь­нішим тому, що токсини мікроорганізмів подразнюють пульпу і призводять до її за­палення. Це ускладнення карієсу називають «пульпіт». Якщо для того, щоб вилікувати карієс, достатньо поставити пломбу, то ліку­вання пульпіту вимагає тривалішого часу. Особливо, коли пацієнт довго не йшов до лікаря і приймав знеболюючі таблетки у великих дозах. Після видалення нерва біль припиниться, однак це не означає, що зуб виліковано. Лише після пломбування ка­налів лікар поставить постійну пломбу.

Невилікуваний пульпіт або травма може викликати періодонтит. Травмувати періодонт може не лише удар, а й занадто висока пломба. Коли пломба заважає, на зуб збільшується навантаження при жуванні, що неминуче призводить до розвитку захворю­вання. Симптоми періодонтита - болі при надкушуванні та «відчуття вирослого зуба». Це відбувається через те, що біля верхівки кореня накопичується гнійний ексудат. Сто­матолог розкриє зуб, дасть відтік гною і призначить протизапальне лікування. Зуби з погано запломбованими каналами дуже важко переліковувати.

Якщо періодонтит не лікувати, це може при­звести до розвитку гаймориту, періоститу, абс­цесу, флегмони, остеомієліту і медастенпу. Періостит - це запалення окістя. З'яв­ляється припухлість, ниючий біль. Якщо хірург не зробить розрізу, то можливий роз­виток таких важких ускладнень, як абсцес (обмежене гнійне запалення), флегмона (роз­лите гнійне запалення) або остеомієліт (не­кроз кістки). Всі ці ускладнення є небезпеч­ними для здоров'я.

Найнебезпечнішим ускладненням невилікуваного зуба є медіастеніт (а це серце, трахея і стравохід). Встановити діагноз дуже важко, а ще важче пов'язати найнебезпечніше захворювання з зубами. На жаль, зв'язок гнійного запалення тканин, що оточують зуб, і медіастеніту визначають лише на патологоанатомічному розтині.

Категорія: Догляд за ротовою порожниною | Переглядів: 3555 | Додав: Dar4ik | Теги: Корисно | Рейтинг: 2.2/5
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: