Вітаю Вас, Гість
Головна » 2011 » Січень » 19 » Дитячий страх, як з ним боротись
19:08
Дитячий страх, як з ним боротись

Дитячий страх, як з ним боротись

nullУсі люди час від часу відчувають страх перед небезпекою. Але він відразу випаровується, щойно неприємна ситуація минає. Та інколи панічна боязнь виникає перед, здавалося б, зовсім нестрашними предметами — маленькою сірою мишкою, крихітним павучком чи ляльками. І цей страх, що називається фобією, ніяк не хоче зникати...


Страх - це реак­ція на конкретну заг­розу. Природне відчуття самозахис­ту змушує нас боя­тися змій, висоти чи морської глибини. Саме інстинкт само­захисту оберігає ма­люків від занадто ри­зикованих експери­ментів. І нема ніякої потреби боротися зі страхом перед змія­ми, якщо ви не гер­петолог, перед ви­сотою, якщо ви не монтажник висотник, та перед глибиною, якщо ви не водолаз... Однак якщо це відчуття за­важає вашому щоденному життю, то ви потребуєте до­помоги. Різниця між страхом і фобією полягає в інтенсив­ності емоцій.

Фобія - це стійкий ірраціональний страх перед якоюсь ситуацією, діяльністю чи предметом. Фобія змушує людину зміню­вати звичне життя, щоб уник­нути предмета чи обставини, які викликають надзвичайно сильне неприємне відчуття боязні. Такий страх не відпо­відає реальній загрозі.

Існує понад чотириста найменувань різноманітних фобій. Чверть людей плане­ти чого-небудь боїться. Одні з найпоширеніших фобій боязнь польотів (аерофобія) та публічних виступів (соціофобія). Кожен десятий остерігається висоти (акрофобія) чи замкненого простору (клаустрофобія), а кожен п'ятнадцятий взагалі схиль­ний до нападів паніки.

Є люди, які мають фобію до тварин узагалі (зоофобія), а також до окремих їх видів. Так, офідіофобія - це паніч­ний страх змій, музофобія - мишей, орнітофобія птахів, а моттефобія - молі. Інколи трапляються про­фесійні страхи. Так графофобія може виникнути в худож­ників та креслярів.

Є також фобії різних явищ приро­ди (і не тільки гро­му та блискавки, а й сонячного світла, | зірок та хмаринок), речовин (алкоголю, м'яса, часнику тощо), станів (болю, самотності, навіть радості та ко­хання), різних хвороб, пред­метів (книжок, ляльок, дзер­кал, грошей І Т.Д.).

Позбутися страхів дуже важко. Звичайно, трапляють­ся випадки, коли люди здатні побороти свою проблему са­мостійно, але таких при­кладів небагато. Найкраще звернутися по допомогу до фахівця (психіатра, психоте­рапевта).

Категорія: Для дітей | Переглядів: 1180 | Додав: Dar4ik | Теги: Для дітей | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: